Hvorfor skolegudstjenesten er ut.

Da starter den årlige debatten om julegudstjeneste i skolen. Påstandene kommer i fleng, Norge er et kristent land, folk flest tror, statskirka osv osv. Borte er alle sekulære og inkluderende tanker. Men hvordan er egentlig grunnlaget for skolegudstjenesten i dag? Jeg har tatt en liten titt på akkurat dette.

38% av nordmenn tror på en gud, ikke nødvendigvis den som tales om i norske kirker, også muslimer, katolikker mm. er med i disse tallene.
38% av nordmenn tror ikke. Det er like stor andel som de som tror.
24% svarer usikker, det er disse som kirken og menighetene gjerne vil ha tak i og gjøre troende. Det har de rett til med tanke på religionsfriheten, men det er ikke nødvendigvis skolens jobb.

Per i dag er ca 74% av norges befolkning med i den norske kirke. Tallet er sannsynligvis lavere når vi går inn i 2016. Men inn i dette tallet har vi store tall av ufrivillige medlemmer på grunn av den norske kirkens lovpålagte medlemssvindler. Når flertallet av medlemmene ikke kan si at de tror (tror ikke/usikker) sier det litt om hva medlemsnummer betyr.

Men hvor stor er oppslutninga om skolegudstjeneste da? På tross av at barna blir tvunget inn i og ofte må delta på gudstjeneste i 10 år  av sitt liv, noe som for mange sikkert er en koselig opplevelse, gikk bare 11% av statskirkens medlemmer i julegudstjeneste i 2013. Det er altså ganske få som selv gidder å gå i kirka til jul når de kan velge selv.

Men vi er jo et kristent land og sånt? Nei, Norge har gått langt i retning en sekulær stat med religionsfrihet. Så langt at i år valgte utdanningsdirektoratet å endre anbefalinga til skolegudstjeneste slik at de nå anbefaler aktiv påmelding istedenfor aktiv avmelding. Utdanningsdirektoratet sier med andre ord at standarden skal være at elevene IKKE er påmeldt skolegudstjeneste.

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/religion/like-mange-som-tror-og-ikke-tror-paa-gud/a/23426828/

https://no.wikipedia.org/wiki/Den_norske_kirke

http://www.aftenposten.no/okonomi/11-grafer-som-forklarer-den-norske-julefeiringen-7837257.html

http://human.no/Aktuelt/Nyheter/2015/november/nye-retningslinjer-for-gudstjenester-i-skolen/

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s