Når hån av døde blir religionskritikk

I Norge eksisterer det en religionskritisk organisasjon som heter hedningsamfunnet. Etter flere tiår som irrelevant organisasjon vokste organisasjonen fram og ble kjent blant annet gjennom en voksende facebookgruppe, men også fordi organisasjonen en stund frontet antirasistisk religionskritikk. Men etter en mindre splittelse, der antirasistene stort sett forsvant, har organisasjonen vokst i en litt annen retning. Jeg vil gi et lite innblikk i bakgrunnen og hvor ståa er nå.

Min erfaring med hedningsamfunnet begynte da jeg i sin tid oppsøkte flere religionskritiske fora fordi jeg selv er sterkt kritisk til religion. Jeg ble med i facebookgruppen, som i realiteten står for hoveddelen av aktiviteten til organisasjonen. Da jeg ble med var de i full kamp mot en rekke personer fra SIAN som prøvde å dominere siden, men med tdl. daglig leder Morten Rølling i spissen for administrasjonen ble disse kasta ut ganske kjapt. Jeg heiv meg inn i debattene, som ofte var veldig overfladiske og kverna rundt forskjellige myter om både kristendommen og islam. Dette var ødeleggende for religionskritikken, fordi de som Hedningsamfunnet kritiserte sjeldent kjente seg igjen i kritikken. Men under Rølling tok Hedningsamfunnet klar og tydelig avstand fra høyreekstreme, og prøvde ihvertfall å gjøre kritikken relevant. Dette sitter fortsatt i hodet til mange, og gjør at mange har en illusjon om at Hedningsamfunnet fortsatt er et sted for saklig kritikk. Jeg ønsker å utfordre denne illusjonen og påpeke noe av det som har skjedd siden den tid.

Selv trakk jeg meg ut på grunn av en episode med et gammelt æresmedlem av hedningsamfunnet som har blitt høyreekstremist og kommer med ganske hatefull retorikk. Styret hadde liten lyst til å trekke tilbake æresmedlemsskapet og trenerte saken på styremøte etter styremøte. For oss som ble trakassert av denne personen, og som så at han brukte sitt æresmedlemskap for å legitimere sine egne ekstreme meninger var dette frustrerende. Når en annen høyreekstremist gikk til grove personangrep på meg med støtte fra et av styremedlemmene, var det nok. Jeg tok det opp med styret, men flertallet i styret avfeide saken. Store deler av administrasjonsgruppa til facebookgruppa trakk seg i protest, og hedningsamfunnet måtte rekrutere andre som ikke er like klare på å skille mellom rasisme og religionskritikk.

Som en anekdote kan det jo nevnes at jeg kom i krangel med nåværende leder Siv Sinober da hun frontet et forslag om å forby partier som baserer seg på religion. Når jeg siterte Høyre sitt partiprogram på at de bygger på kristne verdier, kom det først en protest mot at Høyre er kristent. Deretter forsvant forslaget, og det ble ikke frontet igjen før blant annet jeg hadde meldt meg ut. Men det er verdt å merke seg at dette totalitære forbudsforslaget ikke hindret henne i å bli leder.

Jeg var ikke klar over hvor ille det har gått før helt nylig, da jeg ble tipset av en tidligere hedning som reagerte på noe som ble lagt ut på gruppen deres. 24. september ble 717 mennesker trampet ihjel under den årlgie pilegrimsferden til Mekka, og styremedlem og sekretær i Hedningsamfunnet Eystein Emberland syntes tydeligvis dette var umåtelig morsomt, så han la ut saken med kommentaren «allahu akbar! Kan det være guds vilje? Kanskje det er guds straff og et tegn på at han (allah altså) ikke synes pilegrimsreise er så bra».

Saken slo ikke så godt an, og fikk bare 14 likes etter 10 timer. I kommentarfeltet under kan vi finne hånende kommentarer som «De som dør på hajj går rett til himmel’n (påstås det ‘hvertfall). Jomfruene der kjeda seg sikkert – ikke nok martyrer i det siste», «Det kan se ut til at Allah ikke er særlig glad om dagen. Dødstallet er nå over 700», og bruker en smiley som vanligvis betyr at man ler så mye at tårene triller. og som svar på «Dette arrangementet bør bli forbudt. Det er galskap.» svarer en «Eller kanskje utvide arrangementet hvis nå delusjonisten likevel gleder seg til å komme til paradis?». En kommentar antyder at flere av de døde var ateister som dro under trussel om dødsstraff: «Jeg lurer på hvor mange av de 700 (ved siste telling) døde som var ateister som aller helst skulle blitt hjemme men ikke turte si fra ut av frykt for å bli steinet». En kommenterer frydefullt «Allah likte ikke at de kastet stein på djevelen», en annen «Satan 717 Allah 0» som om dette er en konkurranse.

Når en reagerte på alt dette hånet av døde muslimer med sinne, fikk personen klar beskjed om at kun religiøse kan reagere på at religiøse dør «Haha, er du muslim xxx? Eller er du kristen? I såfall oser det nestekjærlighet av deg!». Igjen blir en lattersmiley brukt. Denne personen er ikke den eneste som prøver å klistre religiøsitetsstempelet på de som reagerer på tråden. En blir bedt om å melde seg hos James Randi, en annen blir kalt ynkelig dust og tragisk dobbeltkødd. En person syntes at når en slik tragedie som dette skjer år etter år begynner det å få komiske dimensjoner.

Hvordan forholder det offisielle hedningsamfunnet seg til dette? La oss ta en liten titt på hvem som var med i tråden. Av administratorer på siden var det administrator og sekretær i styret, Eystein Emberland som lagde tråden. Administrator Torleif Werenskiold likte tråden. Den første kommentaren på tråden, som var støttende og ikke kritiserende, var administrator Gjermund Vigre-Larsen. Dette tugjør til sammen halvparten av administratorgruppen.

Av styremedlemmer likte Siv Sinober, leder av hedningsamfunnet tråden. Også Torleif Werenshiold sitter i styret, og det er sekretær i styret Eystein Emberland som la ut tråden. Dette er altså ikke noe stunt fra et eller annet tilfeldig medlem. Tvert imot er det sjeldent noen tråder er såpass støttet av administratorer og styremedlemmer som dette på hedningsamfunnet. Hold dette i bakhodet når dere leser om oppvasken.

Det ble startet en ny tråd som påsto at gruppen mer eller mindre har blitt overtatt av anti religion-/ islamprovokatører med henvisning til innlegg av typen «Hurra, der daua det 700 muslimer». Svaret fra Siv Helen Sinober var at hovering ikke passer seg. Dette underskrev hun med «Leder i Hedningsamfunnet». Dette er under 12 timer etter at hun hadde likt at sekretæren la ut en slik hovering. Administrator Geir Opdal skrev flere innlegg om at administratorer ikke kan følge med på alt og at folk må sende administratorne lenker til ting som er over streken. Det er forståelig at Geir Opdal selv ikke er klar over tråden, men det er altså helt feil at administratorne ikke visste om tråden, tråden var startet av en administrator. Det ble gitt beskjed om at trådene var sperret mens de diskuterer i admin gruppen.

Deretter startet oppvaskingen og benektingen. I etterhånd skal hva som skjedde omskrives og HS frifinnes. Ingen skal ta selvkritikk. Først ble begge trådene slettet, men ikke før jeg hadde klart å ta noen skjermdumper. Deretter ble et nytt festet innlegg lagt ut. Her ble det sitert fra formålsparagrafen, deretter skrevet:

Dette er det vi jobber etter. At 90% av medlemmene på denne gruppa IKKE er HS-medlemmer, må folk snart begynne å ta hensyn til. HS står ikke for brungjørme, men kan ikke sensurere hver eneste mening her som ikke er blendahvit.
Ingen her ønsker livet av verken muslimer eller andre.
Det er intet poeng i å lese enhver islamkritisk uttalelse slik fanden leser Bibelen.

Jeg har slettet de to trådene som utartet. De ble metatråder, og det er så slitsomt, leder ingen vei.

De som vil melde seg ut av gruppa, står fullstendig fritt, uten å lage drama om det.))

Vi får inntrykk av at det ikke er HS-medlemmer som sto bak tråden. Ved å vri på hva som skjedde på denne måten, gir HS et helt feil inntrykk av hva som skjedde. Om det er bevisst eller ikke er jeg usikker på, men det er uheldig og gir ikke inntrykk av at de forstår. Budskapet blir at trådene ikke ble slettet pga håning av muslimer, men fordi folk ble sinte og reagerte på de.

Nils Inge Graven, som ikke sitter i styret, prøver seg på ren historieforfalskning i en trådstarter der han omtaler kritikken av håninga som brunbeising, og omtaler tråden som «at islam, på lik linje med kristendommen, får gjennomgå på dette forumet er udiskutabelt, og for det meste også berettiget.» Han omtaler kritikerne som «en del hardcore antirasister på ytre venstre fløy». Til opplysning er altså den som reagerte hardest og med flest innlegg medlem av Høyre, og man må ganske langt ut i høyreekstremt koko-land for å omtale Høyre som ytre venstre fløy. Det betyr ikke at jeg tror Nils Inge Graven tilhører dette koko-landet. Også i denne tråden deltar flere administratorer uten at det kommer noen som helst protest på Nils Inge Graven sin historieforfalskning.

Hva er lyspunktet i dette? Det kom sterke reaksjoner. Det hånende innlegget fra hedningsamfunnet fikk bare litt over 14 likes, mens protesttråden fikk over 60. Det kom mange sinte reaksjoner, og reaksjonene presset til slutt administratorne til å slette tråden, på tross av at administratorne i ettertid nekter å innrømme at det var noe galt med tråden. Det er altså ikke folk på facebookgruppen til hedningsamfunnet som er problemet, det er hedningsamfunnet.

Flere av oss som meldte oss ut i kjølvannet av Terje Sværd-affæren har blitt sjokkert over hvor ille det står til i hedningsamfunnet. Spesielt slående er det totale fraværet av selvkritikk eller evne til å innrømme feil. Store tabber fra sentrale personer i organisasjonen, som sitter i styret og i administrasjonsgruppa blir bortforklart med at 90% av gruppens medlemmer ikke er med i HS. Slikt lover ikke godt for organisasjonens mulighet for å forbedre seg.

Krenket!

Oppdatering: De snakker gjerne mye og høyt om ytringsfrihet og om retten til å krenke disse hedningene. Tomme ord, som de slenger ut for å forsvare sin egen oppførsel. Christina Dahl valgte å slette meg fra vennelista etter dette blogginnlegget. Hun forsøkte aldri på noen måte å korrektere eller motsi meg. Ingen forsøk på å ta opp uenighetene til debatt, det var hun for krenket til. Jeg prøvde å ta kontakt for å opprette en dialog etter slettingen, fikk beskjed om at jeg anklaget henne for å lyve, og fikk aldri noe svar når jeg påpekte at jeg aldri anklagde henne for å lyve.

En annen som ble veldig krenket var Nils Inge Graven. Han valgte uten en eneste kommentar å bruke blokkeringsfunksjonen på meg. Jeg tar ikke dette så veldig tungt, men syne det er hyklerisk fra en som så ofte roper høyt om at muslimer (ikke kristne, ikke ateister, det er KUN muslimer han skriver slikt om) må lære seg å tåle å bli krenket.

Forskjell på liv og lære.

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s