Antisemittisme og palestinasaken

Tidligere publisert på infofada men refusert av radikal portal.

Hvem av oss har ikke kastet oss inn i kampen mot diskrimineringen av palestinere, og blitt møtt med anklager om antisemittisme?

Nylig fikk selv vår tidligere konservative statsminister Kåre Willoch erfare slike absurde anklager. Han hadde kommet med en tungeglipp for 6 år siden, en tungeglipp han hadde forklart og unnskyldt mange ganger. Mona Levin benyttet første og beste anledning til å anklage Willoch for antisemittisme. FrP kastet seg nå på, nå skulle palestinavennen Willoch taes. Gang på gang på gang oppklarte han, men her var det ikke et spor av velvilje å finne. Palestinavennen Kåre Willoch skulle stemples som antisemitt og dermed erklæres irrelevant.

Antisemittismekortet

Dette er bare ett av mange eksempler på hvordan Israels venner, sionistene, stadig bruker det Cry-wolfvi i god FrP-stil vil kalle antisemittkortet. Dette har lenge vært en effektiv måte å avspore kritikken av Israel – uansett hva vi kritiserer Israel for er antisemittkortet ikke langt unna. Israel har fordrevet store deler av den palestinske befolkningen. Antisemitt. Israel okkuperer store deler av Palestina. Antisemitt. De palestinske flyktningene bør få vende tilbake. Antisemitt. Bombinga av Gaza var i overkant grov. Antisemitt. Kanskje det ikke er så snilt å bombe palestinske barn? Antisemitt. Denne bruken av «antisemittismekortet» er et misbruk av fenomenet antisemittisme, for å tjene en politisk sak.

Bruken av «antisemittismekortet» er et misbruk av fenomenet antisemittisme, for å tjene en politisk sak.

Men hva er egentlig antisemittisme? Antisemittisme er et reelt problem. Det er ikke noe sionistene har funnet på for å kvele all kritikk av Israel. Vi i Europa har en lang og mørk historie med antisemittisme. Når korsfarerne inntok Jerusalem ble jødene massakrert og hevet ut på lik linje med muslimer. Korsfarerne var heller ikke nådige mot jøder i Tyskland. Da de kristne erobret Spania måtte jødene flykte til Nord-Afrika, Tyrkia, og andre deler av den muslimske verden. Eksemplene på forfølgelser av jøder i det kristne Europa er mange.

Teorier om jødemakt

I nyere tid førte raseteorier i «det opplyste Europa» til nytt hat. Konspirasjonsteorier om jødemakt og hemmelige jødiske maktnettverk gjorde at jødene ble pekt ut som drivkraften bak de enorme økonomiske krisene som rammet Europa, og spesielt det tyske folk. Det hatet som etterhvert bygde seg opp av ren nød gikk ut over mange jøder, og vi kjenner alle til resultatet. I det nye «rene ranke» Tyskland som reiste seg var det ikke plass til verken jøder, kommunister, fagforeningsfolk, romfolk, slavere eller andre som ikke passet inn i nazistenes mal for den ariske rase. Det er denne formen for jødehat som vi ofte kaller antisemittisme.

Jødemakt er et begrep som gjerne omhandler teorier om hvordan jøder generelt inngår i en større konspirasjon om makt og innflytelse. Disse teoriene bygger på at alle med jødisk bakgrunn har egenskaper eller interesser som er i konflikt med flertallets interesser. Det er ikke snakk om å kritisere en politisk ideologi eller enkeltpersoners handlinger, men at jøder er ut ifra sin natur et problem for samfunnets fremgang. Jøder med makt er et problem og jøder uten makt blir et potensielt problem.

Sentralt i det hatet som førte til Holocaust var teoriene om jødemakt. De fikk skylda for de økonomiske nedgangstidene som Tyskland gikk igjennom, og det var på den måten at nazistene klarte å mobilisere det tyske folk til en så grusom handling. Derfor er det naturlig å reagere sterkt på lignende teorier om jødemakt også i dag. Derfor blir vi opprørte når Vigrid og Nordfront ønsker å etnisk rense Norge for jøder, når Jobbik anklager jødene for å stå bak Ungarns problemer eller når det fremmes teorier om jødemakt.

Antisemittisme – et feilaktig begrep?

Antisemittisme er et historisk begrep fylt med et historisk innhold. Det er mange begrep som har et litt annet innhold enn hva ordlyden skulle tilsi. Språk er i hovedsak hva det brukes til, og det er stor enighet om at antisemittisme handler om en spesiell type hat mot jøder med vekt på konspirasjonsteorier om jødemakt, ikke hat mot semitter. Det finnes mange ord som har et litt annet innhold enn det du skulle tro om du bryter det ned til sine bestanddeler.

Mange av oss som støtter palestinernes frigjøringskamp har en antirasistisk motivasjon. Vi reagerer på hvordan Israel undertrykker palestinerne, forskjellsbehandling og menneskerettighetsbrudd basert på etnisk tilhørighet. På samme måte som vi reagerer på Israel sin framferd, reagerer vi på antisemittisme. Begge deler er rasisme og diskriminering av minoriteter.

Sionismen

Sionismen er en politisk ideologi som hadde som formål å etablere en jødisk stat i Palestina. Ideologiens mål spenner seg fra ideen om en støtte til Israels rett til å eksistere som en jødisk stat, til ideen om en israelsk stat fra Eufrat til Nilen, etnisk fri for muslimer og arabere, inspirert av det gamle testamentet. I hovedsak består sionistene i Vesten i dag av evangelistiske kristne, og mange av disse presser på for økt aggressivitet fra Israel. Mens vestlige jøder i stor grad har sympatier med liberale politiske krefter i Israel, støtter mange evangeliske kristne de mer høyre-ekstreme elementene for å oppfylle endetidsprofetier. Det er veldig stor forskjell på antisemittisme og kritikk av sionisme og Israel sin framferd.

Sionistene ønsker å viske ut forskjellene mellom jøder og Israel. Ved å stadig kalle all kritikk av, og uenighet om, Israel for antisemittisme, gjør de spørsmålet om Israel om til et spørsmål om jødehat. De ønsker ikke at vi skal skille mellom antisemittisme og kritikk av sionisme, og er omtrent konsekvente i å blande sammen disse konseptene, med de konsekvenser det har for blant annet vestlige jøder.

Antisemittismekortet må ufarliggjøres

Vår jobb som antirasister og palestinavenner er å avkle denne retorikken. Kritikk av Israel er ikke kritikk av jøder, og kritikk av de som støtter Israel sin framferd overfor palestinerne er ikke et angrep på jøder. Det er staten Israel og dens støttespillere vi kritiserer. Vi overbeviser ikke sionistene, men det er heller ikke de vi skal overbevise. Men hvis vi skiller så klart og tydelig at folk flest avkler retorikken om antisemittisme og ser klart og tydelig at vi ikke fremmer hat mot jøder, vil antisemittismekortet prelle av. Vi vil samtidig forebygge en del av den skepsisen til jøder som Israel genererer. Da vil vi vise at Netanyahu tar feil når han sier at jødene må flykte fra Europa og til det han kaller deres «hjem», Israel. Norske jøder skal føle at Norge er deres hjem.

Vår jobb som antirasister og palestinavenner er å avkle denne retorikken. Kritikk av Israel er ikke kritikk av jøder

Noen kjøper sionistenes retorikk om at for å kritisere Israel, må vi kritisere jøder. De snakker om jødemakt og om hvordan vi må kritisere jødenes kontroll over det politiske liv for å stoppe Israel. De blir nyttige idioter for sionistene fordi de bekrefter sionistenes retorikk og deres påstander. Dette er en felle som vi som palestinavenner ikke må falle i. Vi må ikke la oss lure av sionistenes retorikk, ikke adoptere deres tankegang men heller avkle denne avsporingstaktikken.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s