Hvordan avsløre uærlig bruk av bilder?

Nylig ble jeg tipset om en «artikkel» fra jewsnews.co.il som blant annet påsto at over 20% av Norge besto av muslimer, at det var hellig krig med soner der ikke-muslimer ikke har lov å gå rundt, med selvmordsangrep og at vi har starta å innføre sharia-lov. Det var illustrert med et bilde av «skumle» muslimer som brente et norsk flagg. Noen ganger er det en liten varsellampe i bakhodet (eller fram, eller hvor nå det enn er) som begynner å ringe, dette så ikke troverdig ut. Ikke lenge etterpå kunne jeg påpeke at bildet var fra Pakistan i 2011 der rundt 30 folk demonstrerte mot Aftenposten sin publisering av muhammed-karikatur. 30 av 200 millioner er ikke særlig mange.

Bilder blir ofte misbrukt helt ute av kontekst på denne måten, særlig av høyreekstremister. Men hvordan avslører vi dem? Jeg har lagd en kort guide om hvordan du bruker google til å finne ut hvor slike bilder er fra.

Det første du gjør er å lagre bildet. På de fleste norske nettlesere vil det stå «lagre som». Lagre bildet et sted du kommer til å huske, du vil snart få bruk for det igjen.

 

den hatefulle siden jewsnews

 

Deretter går du inn på google sin søkemotor (www.google.no). Trykk på bilder i øvre høyre hjørne som vist på bildet under.

 

g2

Da vil du få opp denne siden. Her kan du søke på bilder generelt. Prøv feks et søk på «latuff» for mange artige politiske tegninger. Men det får du gjøre en annen gang. Neste skritt er å trykke på kameraikonet som vist under.

g3

 

Da vil du få opp siden som vist under. Trykk på «last opp et bilde» så vil du få alternativet «browse». Her velger du bildet som du lagret lengre oppe i tråden.

g4

Når du har gjort dette vil du få et resultat som dette her.

 

g5

 

Forslaget «bilder som ligner» kan ofte gi oss andre bilder fra samme situasjon eller bilder der manipulerte deler ikke er med. Nyttig for å avsløre manipulerte bilder, feks plakater der teksten er endret med bilderedigeringsprogrammer.

Under får du lenker til sider som har brukt bildet. Denne gangen var jeg heldig, og den opprinnelige bruken av bildet var oppgitt på øverste linken. Noen ganger må du bla lenger nedover for å finne den originale bruken. Jewsnews er avslørt, bildet er ikke fra norske muslimer som driver hellig krig for å innføre Sharia i Norge. Den er fra 30 folk som demonstrerer mot Aftenpostens karikaturposting i 2011.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s