Mine tanker i kjølvannet av den siste karikaturstriden.

Charlie Hebdo

Charlie Hebdo treffer knallhardt, det handler ikke om islam.

Hvis vi ser karikaturtegningene etter terroren mot Charlie Hebdo som en reaksjon på terroren, ja kanskje også en straff, så reiser det noen dilemmaer som jeg synes det er verdt å drøfte. Personene bak angrepet hadde tilknytning til Deish (IS) og Al-Qaida, grupper som muslimer flest ikke engang anser som muslimer. Dette har også Charlie Hebdo klart å få fram på en klitrende måte. En rekke norske mindre kjente analytikere har gang på gang påpekt likheten mellom disse gruppene og fascisme. Forskjellen er at fascister som vi kjenner her i vesten (Hitler, Mussolini, Franco, osv) gjerne baserer seg på en kristen tradisjon. Det gjennomsyrer språket vårt. Bare tenk når du banner, hvor mange av banneordene dine refererer til enten jesus, gud eller satan?

Men det er ikke kristendommen som definerer om man er fascist eller ikke, det er om man misbruker konservative elementer (som både kristne og muslimer ofte er) for å bygge opp om en totalitær ideologi. Så om man bytter ut kristendom med islam eller buddhisme, så er det fortsatt fascisme. Man kan skifte ut symboler, slagord og kultur i ryggmargen på ideologien, men innholdet er fortsatt fascisme.
Her i Norge fikk vi etter 22. juli en rekke kristne som nektet å ta avstand fra Breivik rett og slett fordi de ikke anså ham som kristen, og fordi de nektet for at han kunne assosieres med dem. Vi så det spesielt i debattfora, der de samme kristne islamofobene stadig messet om at muslimene(i bestemt form flertall) ikke tar avstand fra hver enkelt terrorhandling. De samme personene nekta konsekvent å ta avstand fra Breivik sin terror fordi de nekta for at han hadde noe med kristendommen å gjøre. Og for en gangs skyld hadde de rett, det er urettferdig og feil å anklage en masse mennesker for å støtte terror fordi den som gjennomfører terror tilfeldigvis har den samme religionen, eller tilhører nogenlunde samme ideologi.

729x

Vårt svar på 22. juli var ikke karikaturer av Jesus eller av FrP.

Hva om vår reaksjon hadde vært å lage massevis av karikaturer av israelvenner og kristne? Hva om vi som reaksjon hadde slått opp på forsiden av dagbladet tegninger som generaliserte alle israelvenner og kristne som terrorister? Hva om vi som reaksjon på dette hadde slått opp partiet som Breivik tidligere hadde hatt tillitsverv i, FrP, som terrorister? Da hadde det med rette kommet skarpe reaksjoner.

Men det er akkurat det vi har gjort etter terroren i Paris. Vi har ikke lagd karikaturer av IS og Al-Qaida (noen få hederlige unntak, som Charlie Hebdo selv), men veldig mange av karikaturene er ment å ramme muslimer flest. Da generaliserer vi noen få fascister, noen få terrorister, til å omfavne rundt 1/5 av jordas befolkning. Neste gang noen spør en muslim om hun/han tar avstand fra terroren i Paris, spør gjerne personen om han/hun tar avstand fra Breivik. Reaksjonen viser hvor stort overtramp personen selv har begått ovenfor muslimen.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s