Om israelvenner og om å forholde seg til drap.

IMG_2871-900x450

Muhammad Mahmoud Odeh Abu al-Thahir bæres inn i ambulansen etter å ha blitt skutt i ryggen, på vei bort fra soldatene. Foto: Matthew Yousif

For en stund siden opplevde en av solidaritetsarbeiderne i Palestinakomiteen Trøndelag israelske drap på nært hold. Det var første gang hun hadde sett noen bli drept, og hun og Stephen skrev om opplevelsen på blant annet palestinakomiteens nettsider. Veldig kort oppsummert, i en demonstrasjon på Vestbredden (altså ikke i Israel, men inne i Palestina) ble først Muhammad Abu Thahr på 15 ble skutt i ryggen, mens Nadim Nuwara ble skutt mens han krysset en vei et stykke unna, ubevæpnet. Flere av oss ble opprørt over disse drapene, siden de ble skildret så klart, og siden øyenvitnene kunne påpeke hvor uskyldige de hadde vært. Dette er drap. Lenka ble delt på flere forskjellige grupper på facebook blant annet Politisk Ungdom, og denne bloggposten handler om reaksjonene og forsøkene på å forsvare dette fra israelvenner der inne. Selve innlegget om drapene kan du lese på:

http://palestinakomiteen.no/ble-vitne-til-drap-pa-palestinsk-ungdom/

Som vanlig kom det et par påstander om at dette er palestinsk propaganda, fra personer med enkeltinnlegg, og som aldri fulgte opp med å begrunne påstandene sine. Dette er ikke unormalt på slike grupper, blant annet fordi de gjerne bare sporadisk blir moderert, så ingen sørger for at folk argumenterer seriøst. Det er derimot ikke dette jeg ønsker å ta opp i dette innlegget, men reaksjonene som kom litt seinere, som var mye hardere, og som har en litt spesiell karakter, de unngår nemlig konsekvent å kommentere de to drapene. Jeg har hoppet over de vanligste, mest generiske postene, og noen som er veldig repetive har jeg valgt å oppsummere. Flesteparten av postene til israelvennene har jeg derfor valgt å ikke ha med.

Den første kommentaren kom fra en falsk profil med navn Tor Gunnar Karlsen, som sannsynligvis er personen med profilen Tor Gunnar TG Karlsen (og Tor Gunnar Karlsens eneste venn på fb), som er medlem av FrP. På grunn av at det er en falsk profil, velger jeg å ikke sladde navnet:

terror

Men var det noen raketter som ble skutt? Nei. Var guttungene medlem av Hamas? Nei, da hadde Israel slått det stort opp.
Hadde dette noe med Hamas å gjøre? Nei, denne hendelsen skjedde i Ramallah på vestbredden, der som kjent Hamas har lite å si etter at Fatah tok makta. Hadde noen skutt på soldatene? Hadde disse guttene skytevåpen på seg? Nei igjen. Innlegget hadde med andre ord ingenting med drapene å gjøre. Konfrontert med dette, og med hva han mente om drapene, nekta han konsekvent å si et pip om hendelsen som han hadde kommet med denne kommentaren på.

123
Typisk svar fra israelvenner, legg merke til at han heller ikke sier noe som helst om de to drapene som han faktisk kommenterer på. Ikke en, feil at sivile blir drept, eller håper at israel tar tak i sånne ting, ikke noe forsøk på å forklare hva som har skjedd, nei, bare den vanlige propagandaen om at okkupasjonsmakten blir den store stygge ulven.

Vel.. ja, også saker om norsk ulv fremstilles ulv som ulv..

Det er alltid spesielt å lese slike her kommentarer:

Clipboard02
Palestina = Hamas = finansiert av Iran = terrorgruppe altså.
I virkeligheten er mesteparten av Palestina styrt av Israel som er en terrorstat. Men jeg tror neppe det var det han egentlig mener.

afgda
Heller ikke han her klarer å kommentere den artikkelen han faktisk kommenterer, men insinuerer indirekte at dette er Hamas som har brukt disse to som menneskelige skjold. At dette skjedde i Ramallah som ikke er styrt av Hamas, at disse to guttene ikke var i nærheten av noen andre som soldatene _egentlig_ skøyt på og at ingen andre ble skutt, siver altså ikke inn. Han legger seg også på et metanivå slik at han ikke forholder seg til de to drapene.

Tor Gunnar Karlsen gir seg ikke, og denne gangen påstår personen bak denne profilen at de sivile dør pga gamle menn med skjegg som ikke anerkjenner at Israel er et eget land. Merk at dette også er et svar på artikkelen der to sivile ungdommer blir skutt, en i ryggen, en mens han går over en vei et godt stykke unna soldatene.

Clipboard02
Deretter, som et svar på at han bør skjerpe seg fra en annen debattant:

1

Så det er altså det som er vanlig på Fatahstyrte Vestbredden altså. Merk at han fortsatt ikke har nevnt eller sagt noe om disse to drapene som han diskuterer artikkelen om.

Også kommer kommentarer som dette. Dette er altså en fjerde person som heller ikke kommenterer drapene:

Clipboard

Han viser også en enorm kunnskapsmangel..

Men så kommer det en vending i diskusjonen, en debattant kommer nemlig med denne lenka, for å vise litt om den israelske statens karakter:
http://www.forbes.com/sites/eliseknutsen/2013/01/28/israel-foribly-injected-african-immigrant-women-with-birth-control/
Veldig kort handler det om at en del mørkere afrikanske jøder har blitt sett på som så mindreverdige at de har blitt presset til, uten eget viten, å bli kjemisk kastrert over en rekke år. Vi snakker altså om at den israelske staten driver etnisk rensing av bestemte jødiske grupper. På grunn av alvorligheten i innlegget, har jeg valgt å vise hans navn. Reaksjonen er rystende:

Clipboard03

At Israel driver med tvangssterilisering av jøder er ikke noe farlig, han avfeier det og forsvarer det med at Norge gjorde det helt fram til 1977.
Han får ganske skarpe reaksjoner, og sannsynligvis skjønner han at han har gått langt over streken, for seinere snur han tvert, og later som om han aldri kom med dette forsvaret (men han har visst ikke lært seg å slette facebookinnlegg). Vi kan ihvertfall avfeie denne personens påstander om at hans motdebattanter er antisemitter i fremtiden..

Clipboard0245432
Hvis Egypt angriper Israel, kan Israel okkupere Palestina. Glimrende logikk! Og siden USA okkuperer Afghanistan, kan vi til neste år annektere California inn i den norske stat. Israel altså, ikke Isreal.. realt ass.
Et åpent forsvar av okkupasjonen, en frikjenning av den enorme etniske rensinga som har ført millioner av palestinere på flukt, og en åpning for å bygge kolonier med en gang man har avklart sikre grenser.

Jeg har ikke lagt ut alle israelvennkommentarene så langt, men heller ingen av de jeg har lagt ut forholder seg til drapene, her kommer unntaket, som burde vært regelen, nemlig å ta avstand fra dem før man kommer med motangrepet.

unntaket
Denne debattanten klarer faktisk både å forholde seg til de to drapene, og ta avstand fra dem. Man skulle tro dette er den typen argumentasjon vi okkupasjonsmotstandere møtte til vanlig, men det gjør vi ikke, det er stort sett sosialdemokrater som er «pro palestina» og for tostatsløsninger som kommer med slik her argumentasjon, og også da er deres virkelighetsfremstilling av okkupant og okkupert som like ille og som likeverdige, et forsvar for Israel i praksis.

Denne her kom helt ut av det blå, når jeg prøvde å presse på for å vite hvem av de to ungene han egentlig mente at hadde skutt raketter:

tor

Jeg sa aldri et pip om raketter, og har ikke forsvart dem. Merk hvor hissig han angriper når jeg prøver å presse ham til å ta stilling til de drapene han faktisk sitter og forsvarer. Heller ikke Leo Lunde klarer å forholde seg til artikkelen, men kommer heller med myter, og strengt tatt, forsvarer kollektiv avstraffelse. Jeg har valgt å ikke tilsløre navnet hans av den enkle grunn at han i ganske mange innlegg har kommet med ganske hatefulle kommentarer og påstander om forskjellige grupper. Jeg ønsker derfor at folk legger merke til ham:

leo

Leo Lunde skriver ørten innlegg om hvordan dette (og ja, vi snakker fortsatt om tråden under artikkelen om de to drapa) handler om jødehat i islam, etterhvert kommer han og med sin vanlige sammenligning mellom nazismen og islam, en sammenligning som er veldig vanlig i de høyreekstreme miljøene rundt NDL/SIAN, uten å nevne hvem som kom fra de miljøene. Myten om at Palestina ikke anerkjenner Israel er forøvrig en ofte gjentatt løgn fra Leo Lunde, og han overser omfattende dokumentasjon (overser som i svarer ikke, og fortsetter å komme med påstanden som han nå vet er en løgn) på at PLO anerkjente Israel for flere tiår siden. Det er forøvrig interessant å se at en israelvenn skriver så positivt om Mein Kampf:

hitler

Kuriositeter i tråden er jo israelvenner som mener at islam er nazisme, at man trodde at jorda var flat i middelalderen og som nekter å innrømme feil etter å ha fått solid dokumentasjon på at dette er en myte, at muslimer eksisterte før Jesus ble født, en kortere diskusjon om en plan om å etablere en jødisk stat på Madagaskar før Israel ble etablert og at islam ikke er en religion, men et politisk system.

Men nå skal jeg komme til poenget. Jeg har vært palestinaaktivist i over ti år nå, og med palestinaaktivist mener jeg en som arbeider for å synliggjøre undertrykkinga som Israel sin okkupasjon av palestinske områder fører med seg, arbeid mot okkupasjonen og med palestinakomiteen. Jeg har møtt en god del israelvenner, og krangla så det fyker. Jeg har lagt merke til det før, men sjelden så tydelig som i denne diskusjonen, nemlig hvor vanskelig det er for israelvenner å forholde seg konkret til det de forsvarer.  Med en gang de blir konfrontert med eksempler på hva Israel faktisk gjør mot palestinere, skifter de tema, eller begynner å kjøre en metadebatt om hamas-raketter og lignende. Vi så alle hvor rasende profilen Tor Gunnar Karlsen ble når jeg prøvde å presse ham til å forholde seg til drapene i artikkelen han kommenterte. Det dere ikke så av utklippa mine var at flere debattanter, inkludert meg, flere ganger prøvde å diskutere disse konkrete drapene, men på tross av dette og med ett hederlig unntak klarer de ikke å forholde seg til handlingene de forsvarer.
Og det er et sunnhetstegn for disse personene.
Israel sine handlinger er grusomme, de inkluderer drap på barn, som her, tortur, innfengsling av hundrevis av barn og ungdommer, tyveri av jord, mat, vann og utarming av den palestinske befolkningen. Som tomme ord og statistikk, eller bak konsepter som «menneskelige skjold» går det an å late som om disse tingene ikke er så ille, de kan late som om det ikke er virkelig, at det er et slags spill, eller en lek, og de klarer ikke å forholde seg til det som faktisk skjer. Og det betyr at det fortsatt finnes medmenneskelighet hos dem.
De bare skrur den av når de skal forsvare Israel.

 

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s