Hva motiverer adresseavisa sin moderering?

Det var nylig en rettssak mellom Rolf Erik Hanssen, også kjent norges største nettmobber:
http://www.nrk.no/helse-forbruk-og-livsstil/1.8393587/
http://tjomlid.com/2012/11/12/rolf-erik-hanssen-norges-verste-nettmobber/
http://www.vepsen.no/2013/05/domt-etter-nettmobbing/
og en av hans ofre. Saken gikk i første og andre omgang i hans offers favør, og han ble blant annet dømt til å fjerne bloggen sin (dette er da altså mens vi venter på at selve saken om erstatning kommer opp i retten).
Adressa hadde en sak om det, og hadde stilt debattforumet til disposisjon. Adressa.no er en av de få nettavisene som modererer sine gjennom forhåndsmoderering. Reglene for å være med i debatten er:

  • Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å hetse eller trakassere meddebattanter.
  • Banning eller ukvemsord er ikke tillatt.
  • Vi godtar ikke rasisme, trusler eller angrep på personer eller grupper.
  • Oppfordringer til ulovlige handlinger godtas ikke.
  • Adresseavisen har redaktøransvar for alt som publiseres, men du er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  • Skriv kort og hold deg til saken. Vi godtar bare norsk, svensk, dansk eller engelsk tekst.
  • Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  • Det er ikke tillatt å legge inn lenker i teksten.
  • Alle innlegg blir kontrollert før de publiseres på adressa.no.
  • Innlegg med falske profiler blir fjernet.

Egentlig ganske gode regler. Som dere ser blir alt forhåndsmoderert.
I den aktuelle saken ser debatttråden slik ut:
adressasensur

Legg merke til Frode Hansen, som for 4 timer siden la ut en løgn om at dette bestemte offeret til Rolf Erik Hanssen (pussig samsvar med etternavn). Løgnen er at offeret har kalt Rolf Erik Hanssen høyreekstrem, rasist og nazist. Rolf Erik Hanssen prøvde i retten å bevise disse påstandene, og mislyktes i det. Påstanden er ikke sann.
Jeg, og flere, har prøvd å skrive innlegg der vi påpeker at offeret ikke har kalt Rolf Erik Hanssen for verken høyreekstrem, rasist eller nazist, men kun påpekt koblinger mellom Rolf Erik Hanssen og et høyreekstremt miljø (miljøet rundt den høyreekstreme tidligere lederen av NDL, Ronny Alte).
Etter at to innlegg ble slettet, tok jeg et kopi av et innlegg og prøvde igjen. Og dere kan jo selv vurdere om jeg gikk over grensa i forhold til reglene, eller om innlegget mitt på noen måte var verre enn Frode Hansen sitt. Jeg skrev:

Saksøker har aldri kalt saksøkte for verken høyreekstrem, rasist eller nazist. Han har, i en artikkel, påpekt koblinger mellom saksøkte og enkelte høyreekstreme miljøer, uten en gang å påstå at saksøkte var en del av miljøet.

Men mener du seriøst at det å påpeke at noen er rasist, nazist eller høyreekstrem, og det å henge noen ut som pedofile og slenge ut usanne påstander om at man har vært dømt for overgrep mot barn er likestilt?

Det ble slettet på under 10 sekunder.
I mellomtida har både jeg og flere andre lagt merke til at flere innlegg har kommet igjennom modereringa, og deretter blitt fjernet igjen. Alle sammen har vært kritiske til den domsfelte i saken (han er ikke nevnet med navn), og etter det jeg har sett, har ingen av dem brutt reglementet til adressa.no.
Jeg kan jo bare undres hvorfor adresseavisa legger til rette for at mobbers feilinformasjon om offeret skal bli stående uimotsagt på denne måten.

Ps. også en gladnyhet til slutt: Rolf Erik Hanssen har fjernet mobbebloggen sin, og det er ikke bare saksøker som er glad over dette.
Rolf Erik Hanssen 0, kampen mot mobbing 1.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s